Meal prep sunday: miso soep

Elke zondag kook ik de maaltijden voor de komende werkdagen. Dit scheelt elke dag een hoop tijd, geld en moeite! In de serie ‘Meal prep sunday’ laat ik iedere keer een gerecht zien wat ik klaar maak.

Een kommetje miso soep is onmisbaar in de Japanse keuken. De smaakvolle, lichte bouillon zit tjokvol umami smaak en kan gegeten worden bij zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten. Ik vind het heel lekker om een bakje miso soep mee naar mijn werk te nemen. In dit recept geef ik mijn eigen twist aan de bereiding, zodat het nóg makkelijker te maken is en het goed in porties is te verdelen.

Ik ga niet zoals sommige blogs een ellenlang verhaal over de geschiedenis van miso soep schrijven, want daar hebben we onze grote vriend Wikipedia voor. Er zijn echter wel wat dingen die handig zijn om te weten voor je miso soep kunt maken 🙂

Wat je moet weten

De basis van miso soep is eigenlijk dashi bouillon en miso pasta. Dit zijn typisch Japanse ingrediënten die wat uitleg behoeven.

Dashi bouillon kan op verschillende manieren gemaakt worden. De meest gebruikte variant is bonito-dashi met bonito vlokken (katsuobushi) en gedroogde konbu (kelp). Bonito vlokken zijn het schaafsel van een keiharde, door en door uitgedroogde en gefermenteerde Bonito-vis (klinkt lekker, hè?). In Nederland kan je dit bij de betere toko kopen, maar het is niet goedkoop. Voor een liter dashi heb je 25 gram bonito vlokken nodig, wat ongeveer 4 euro kost. Je kan ook dashi bouillon maken met alleen maar konbu kelp (konbu-dashi), maar gelukkig kan je in Nederland ook kant-en-klare bonito-dashi poeder kopen.
Ik gebruik deze instant dashi-moto van Shimaya. Het is makkelijk verdeeld in 10 zakjes van 5 gram. Ik koop het bij de Amazing Oriental voor €2,45.

Wil je meer weten over dashi bouillon? Check dan deze uitgebreide ‘handleiding’ van Just One Cookbook (Engelstalig).

Miso pasta is onmisbaar in de Japanse keuken. Het wordt gemaakt van sojabonen, rijst, zout, gist en Koji-bacterie culturen. Er bestaan veel verschillende varianten van, waarvan de meest gangbare varianten rode en witte miso pasta zijn. Rode pasta is iets sterker van smaak en witte miso is wat milder. Miso wordt niet alleen gebruikt voor miso soep, maar ook voor marinades, dressings, het fermenteren van groenten, of als smaakmaker in ramen bouillon. Ik gebruik de rode en witte biologische miso pasta van het bekenste miso-merk van Japan Hikari. Deze komen namelijk in handige kuipjes. Ik heb deze wederom bij de Amazing Oriental gekocht en ze kosten €4,95 per stuk

Tip van flip: Bewaar miso pasta in de vriezer! Het blijft zo langer goed en je kan het direct ‘scheppen’, want het bevriest niet.

Eindeloos combineren

Miso soep wordt het vaakst met blokjes zijden tofu, wakame zeewier en dun gesneden lente-ui ringetjes erin gegeten. Japanners eten graag ‘met het seizoen mee’ dus in de herfst zullen mensen vaker varianten met shiitake of enoki paddestoelen maken. Andere ideeën voor ingedriënten zijn: mais, schelpdiertjes, pompoen, aardappel, rettich, dun gesneden reepjes omelet, reepjes gefrituurde tofu (aburaage), taugé, spinazie of okra. Let er op dat sommige ingrediënten vóór het koken van de bouillon erin moeten (zoals aardappel of schelpdiertjes) en sommigen erna, zoals spinazie of okra.

En nu aan de slag!

Makkelijke miso soep om mee te nemen

Japanners eten elke dag wel een of meerdere kommetjes miso soep: een lichte, troebele bouillon die onmisbaar is in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Deze versie van het recept maakt gebruik van wat hulpmiddelen om het makkelijk mee te kunnen nemen naar het werk. In dit recept werk je parallel: aan de ene kant bereid je zo veel mogelijk voor in bakjes zelf, aan de andere kant maak je de soep zelf in de pan. Door de ingrediënten van tevoren in de bakjes te verdelen ben je gegarandeerd van een gelijke verdeling.
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: Soep
Keuken: Japans
Trefwoord: gezond, goedkoop, makkelijk, meal prep, soep
Porties: 4

Benodigheden

  • 4 bakjes van 500 ml inhoud die niet lekken
  • Ruime pan van minimaal 1,5 liter inhoud
  • Apart schaaltje
  • Mini garde
  • Soeplepel
  • Mes

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 2 zakjes instant dashi poeder (elk 5 gram)
  • 400 gram zijden tofu (silken tofu)
  • 1 theelepel gedroogd zeewier (wakame)
  • 2-3 eetlepels rode miso pasta
  • 2-3 eetlepels witte miso pasta

Optioneel

  • mais
  • lente ui
  • shiitake paddestoelen
  • fluweelpootjes (enoki paddestoelen)

Instructies

  • Zet een ruime pan met 1 liter water op middelhoog vuur en los de dashi poeder erin op.
  • Zet ondertussen de 4 bakjes waar je de soep in gaat doen klaar.
  • Verdeel de gedroogde wakame zeewier over de bakjes. Het lijkt misschien weinig, maar het zet enorm uit!
  • Haal de zijden tofu in 1 blok uit de verpakking, leg hem op je hand en spoel voorzichtig onder de kraan de rest van het tofu-water af.
  • Snij nu het blok tofu in gelijke blokjes van +- 1 cm: eerst in de dikte door de helft, daarna in de breedte en als laatste in de lengte door vieren. Laat elke van de vier 'rijen' tofu in een van de bakjes glijden.
  • Doe de eetlepels miso pasta in een apart schaaltje. De verdeling hiervan is naar smaak aan te passen. Witte miso is wat milder, rode miso heeft een sterkere smaak. Voor first timers raad ik 2 eetlepels rode miso en 3 eetlepels witte miso aan.
  • Schep met een soeplepel wat dashi bouillon bij de miso pasta in het kommetje en meng met de mini garde tot een dunnere pasta. Schep steeds wat meer bouillon bij de miso pasta en mix tot deze voldoende opgelost is.
  • Voeg te opgeloste miso pasta toe aan de pan met dashi. Zet het vuur uit en breng de soep niet aan de kook. Het aroma van miso vervliegt anders snel.
  • Verdeel met een soeplepel de miso soep over de bakjes.
  • Laat ze volledig afkoelen voor je ze afsluit en in de koelkast doet.

Notities

Dit is het meest basale recept voor miso soep met zijden tofu en wakame. Je kan er alles bij doen wat je wilt! Ik vind bijvoorbeeld ook fluweelpootjes (enoki), shii-take paddestoelen of ringetjes lente-ui heel lekker! Ringetjes lente-ui zou ik trouwens niet door de soep doen als je deze op gaat bergen, maar eerder vers gesneden net voor het serveren erin doen, anders gaat de ui een beetje stinken.
Deze soep blijft ongeveer 4 dagen goed in de koelkast. De miso pasta zal zinken naar de bodem, maar dat is normaal. Ook zal je altijd ‘korreltjes’ miso onderin je kommetje treffen. Warm de soep op in de magnetron en geniet ervan!
 

Heb je gebruik gemaakt van mijn recept? Gebruik dan hashtag #thecozzicorner op instagram als je het deelt!